XІ з’їзд Всеукраїнської екологічної ліги

13 вересня 2024 року відбувся XІ з’їзд Всеукраїнської екологічної ліги, в якому взяли безпосередню участь Ольга ЄФРЕМОВА – голова Наукової ради Хмельницького обласного осередку ВЕЛ (кандидат технічних наук, завідувач кафедри екології та біологічної освіти ХНУ) та Олеся МАТЕЮК – член Наукової ради Хмельницького обласного осередку ВЕЛ (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри екології та біологічної освіти ХНУ).

Делегати та учасники з’їзду обговорили шляхи вирішення екологічних проблем, які викликані російською військовою агресією, принципи формування в Україні природоохоронного законодавства відповідно до європейських стандартів, ситуацію з об’єктами ПЗФ, у тому числі й новоствореними, проблеми поводження з відходами.

Під час заходу було визначено стратегічні завдання ВЕЛ на період воєнного стану, зокрема:

– важливість підтримки та сприяння європейській інтеграції України у природоохоронній сфері;

– лобіювання посилення екологічної складової в галузевих політиках, внесення змін до існуючого природоохоронного законодавства в контексті воєнного стану та військових дій на території України;

– співпраця з органами державної влади та місцевого самоврядування щодо фіксації збитків для довкілля внаслідок російської збройної агресії.

– інформування населення з екологічних проблем та впливу військових дій на природні екосистеми;

– проведення заходів на підтримку ЗСУ, надання допомоги членам сімей військовослужбовців та ветеранів, ВПО;

– реалізація програми ВЕЛ «Психологічна підтримка в природі дітей, які зазнали впливу війни».

Також відбулось відзначення активістів ВЕЛ за активну роботу у сфері захисту довкілля. Серед викладачів кафедри – активістів Хмельницького обласного осередку ВЕЛ Грамоти отримали: Наталія МІРОНОВА – Голова Хмельницького обласного осередку ВЕЛ, Ольга ЄФРЕМОВА – голова Наукової ради Хмельницького обласного осередку ВЕЛ, Олеся МАТЕЮК та Людмила КАЗІМІРОВА – члени Наукової ради Хмельницького обласного осередку ВЕЛ.

В рамках З’їзду Всеукраїнської екологічної ліги відбулись екскурсії до краєзнавчого музею с. Виграїв, Палацу Понятовського Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповіднику та могили художника Івана Сошенка (педагога та приятеля Тараса Шевченка).

Діймо разом на захисті довкілля!

Дякуємо ЗСУ за можливість працювати та планувати майбутнє!