КРУГЛИЙ СТІЛ ІЗ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ

12 грудня 2023 року відбувся круглий стіл із стейкхолдерами ОП Екологія першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету.

У зустрічі взяли участь зовнішні стейкхолдери – керівництво Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької обласної військової адміністрації (Ганна БОГДАНОВИЧ, Вікторія ВОЙТИШИНА), Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області (Наталія ГАЛКІНА, Катерина ШВЕЦЬ), Управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Хмельницької міської ради (Інна КУЦКА, Наталія СИБІГА), провідний науковий співробітник НПП «Мале Полісся» Марина ЦИБУЛЯ, представники академічної спільноти –  Алла ПРИЩЕПА (доктор сільськогосподарських наук, професор, директор навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою Національного університету водного господарства та природокористування, м. Рівне), Тетяна МОРОЗОВА (кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища Національного транспортного університету, м. Київ) та внутрішні стейкхолдери – науково-педагогічні працівники кафедри екології та біологічної освіти ХНУ, які забезпечують ОК на даних освітніх програмах та студенти обох рівнів освіти.

Завідувач кафедри екології та біологічної освіти ХНУ, доктор сільськогосподарських наук, професор, гарант ОП Екологія другого (магістерського) рівня вищої освіти Наталія МІРОНОВА та доцент кафедри екології та біологічної освіти ХНУ, кандидат технічних наук, гарант ОП Екологія першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Ольга ЄФРЕМОВА представили присутнім відповідні освітньо-професійні програми із зазначенням їх мети, основних складових, особливостей, програмних компетентностей та програмних результатів навчання, ресурсного забезпечення реалізації програм, а також переліків компонент освітньої програми та їх логічної послідовності. Гаранти звернули увагу на нові підходи та впровадження студоцентрованого навчання в освітній процес, наголосили на важливості формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувачів вищої освіти, яку вони реалізують протягом навчання в університеті.

Під час обговорення освітніх програм директор Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької обласної військової адміністрації Ганна БОГДАНОВИЧ висловила подяку за підготовку висококваліфікованих кадрів Департаменту (значна частина співробітників є випускниками кафедри екології та біологічної освіти ХНУ), плідну співпрацю як в науковій діяльності, так і в практичній підготовці здобувачів вищої освіти ОП Екологія, яка триває вже багато років.

Начальник РОВР у Хмельницькій області Наталія ГАЛКІНА зазначила, що в рамках дії договору між РОВР та ХНУ на базі регіонального офісу здійснюються  практичні, лабораторні та теоретичні заняття з ряду ОК професійної підготовки ОП Екологія, проводяться практики, а здобувачі освіти набувають і удосконалюють практичні навички і уміння за спеціальністю. Відзначила високий рівень підготовки здобувачів, які також працюють у РОВР на різних посадах.

Заступник начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Хмельницької міської ради Інна КУЦКА висловила подяку за сумісну ефективну роботу управління та кафедри задля розвитку наукового та інноваційного потенціалу, охорони природних ресурсів, їх збереження та відтворення, співпрацю у науково-дослідній, навчально-методичній, організаційній та інформаційній діяльності.

Марина ЦИБУЛЯ, провідний науковий співробітник НПП «Мале Полісся», надала позитивну оцінку освітнім програмам та окреслила кадровий потенціал екологів на об’єктах природно-заповідного фонду.

Загалом зовнішні стейкхолдери – роботодавці дали позитивну оцінку освітнім програмам, повністю підтримали проєкт ОП Екологія другого (магістерського) рівня вищої освіти, позитивно оцінили діючу ОП Екологія першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та запевнили у подальшій сумісній діяльності, спрямованій на сприяння у підготовці фахівців екологів та формування компетентностей, необхідних на сучасному ринку праці.

Представник академічної спільноти – Алла ПРИЩЕПА, доктор сільськогосподарських наук, професор, директор навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне) запропонувала розглянути питання щодо поглиблення вивчення питань, пов’язаних з використанням геоінформаційних технологій, особливо, враховуючи наслідки воєнних дій на довкілля.

Тетяна МОРОЗОВА – кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища Національного транспортного університету (м. Київ) дала позитивну оцінку проєкту ОП Екологія другого (магістерського) рівня вищої освіти, відзначила загальну логічність, чіткість та послідовність усіх елементів освітнього процесу за ОПП, високий рівень матеріально-технічної бази, яка відіграє значну роль у якісному здійсненні навчального процесу.

Гарант ОП Екологія другого (магістерського) рівня вищої освіти Наталія МІРОНОВА, представляючи проєкт ОПП, наголосила на необхідності врахування сучасного розвитку екологічної галузі, а саме цифровізації діяльності природоохоронних органів та створення екологічних реєстрів і застосунків. Тому до ОПП запропонувала внести зміни у підрозділ ОПП «Викладання та навчання» та викласти у такій редакції: «Студентоцентроване, проблемно-орієнтоване, цифрове навчання, що реалізується у таких організаційних формах: лекції, лабораторні роботи, практичні і семінарські заняття, практики, самостійна робота тощо. Поєднуються словесні, наочні, практичні, інтерактивні, проблемні, частково пошукові і дослідницькі методи навчання. Використовуються інформаційно-цифрові технології навчання, проєктна і контекстні технології навчання».

До обговорення також долучились і здобувачі освіти, які озвучили свої пропозиції щодо висвітлення в окремих темах дисциплін, як війна впливає на навколишнє середовище.

Загалом, здобувачі освіти підтримали пропозиції та рекомендації щодо удосконалення ОП відповідно до сучасних запитів ринку, які будуть враховані в оновленій редакції освітньо-професійної програми Екологія другого (магістерського) рівня вищої освіти.

У сучасних умовах розвитку освітнього процесу зустрічі такого формату дають можливість врахувати інтереси здобувачів вищої освіти, роботодавців та інших стейкхолдерів під час розроблення та реалізації освітніх програм, а також досягти поставленої мети, а саме забезпечити підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі природничих наук за спеціальністю 101 Екологія. Щиро дякуємо учасникам круглого столу та сподіваємося, що результати зустрічі стануть підґрунтям для перспективної плідної подальшої співпраці та сприятимуть зміцненню екологічної та економічної безпеки України