Всеукраїнська науково-практична конференція

28-29 березня 2024 року відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Природа в окупації – 10 років російської військової агресії проти довкілля. Перспективи відновлення природоохоронних територій України» у змішаному форматі.

Мета конференції – обговорення та аналіз впливу російської військової агресії на довкілля України, виявлення проблемних аспектів та пошук ефективних шляхів відновлення природоохоронних територій з метою забезпечення сталого розвитку та збереження біорізноманіття.

Пленарна сесія «Вплив та наслідки військових дій для природоохоронних територій, об’єктів ПЗФ, морської акваторії, ландшафтного та біологічного різноманіття» розпочалась вітальними словами голови ВЕЛ Тетяни ТИМОЧКО.

До вітання учасників конференції долучився міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ та ректор Хмельницького національного університету Сергій МАТЮХ.

Основними напрямками конференції, які обговорювались протягом першого дня конференції були:

  • Шкода для Природи: тільки факти;
  • Наслідки забруднення вибуховими та небезпечними речовинами ґрунтів, водних ресурсів: перспективи розмінування та відновлення;
  • Проблемні питання функціонування природоохоронних територій та шляхи для їх відновлення і розвитку;
  • Перспективи впровадження екосистемних послуг в Україні.

Кафедра екології та біологічної освіти Хмельницького національного університет виступила партнером у проведенні Всеукраїнської науково-практичної конференції, перший день якої відбувся на базі кафедри ХНУ.

На згадку про цей потужний захід учасниками конференції посаджено магнолію у Саду Перемоги ботанічного саду Хмельницького національного університету.

Magnolia x soulangeana ‘Satisfaction’ поповнила колекцію магнолій ботанічного саду та стала доречним доповненням Саду Перемоги, який ми заклали навесні 2022 року, де посаджені рослини та композиції з них мовою колористики, форм та ландшафтного дизайну відображають наративи війни України за своє майбутнє.

Другий день конференції проходив у м. Камʼянець-Подільський і було опрацьовано напрям: Перспективи впровадження екосистемних послуг в Україні.

В рамках проведення всеукраїнської науково-практичної конференції «Природа в окупації – 10 років російської військової агресії проти довкілля. Перспективи відновлення природоохоронних територій України» учасники відвідали екологічну стежку «Давня Бакота» Національного природного парку «Подільські Товтри».

Національний природний парк «Подільські Товтри» – один із найбільших нацпарків України та яскравий приклад самодостатності природоохоронного об’єкта. У 2022 році національний парк розпочав розвивати інфраструктуру відомого серед туристів місця «Давня Бакота».

Результат – новий візит-центр, оглядові майданчики, інформаційні стенди, цифровізація послуг: QR-коди на інформаційних стендах, табличках, касові апарати. Майже пів мільйона квитків на «Давній Бакоті» придбані за QR-кодом.

Учасники конференції отримали безцінний досвід, нові знання та надзвичайні емоції.

Дякуємо організаторам конференції – Всеукраїнській екологічній лізі, яка тримає стрій на захисті довкілля та НПП «Подільські Товтри».

Дякуємо ЗСУ за можливість жити, навчатись та планувати майбутнє!