ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ

28 листопада 2023 року студенти груп ЕКОЛ-20, ЕКОЛ-21, ЕКОЛ-22, (освітня програма Екологія) та СОБ-20, СОБ-22 (освітня програма Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)) прослухали лекцію за темою «Профілактика стресу та корекція його наслідків», яку провів доктор психологічних наук, професор кафедри психології та соціального забезпечення Державного університету «Житомирська політехніка» Матеюк Олег Анатолійович.

Лекція проведена в рамках дисциплін «Екологія людини та безпека життєдіяльності», «Екологія людини» (тема «Психофізіологічні фактори небезпеки») та «Загальна теорія здоров’я» (тема «Валеологічні аспекти психічного та духовного здоров’я»).

Олег Анатолійович ознайомив здобувачів вищої освіти зі структурою психіки особистості, виокремив природжені та набуті особливості психіки, навів приклади їх проявів у пізнавальних, емоційних, регулятивно-вольових і комунікативних аспектах.

Лектор ознайомив студентів із індивідуально-психологічними особливостями особистості. Навів характеристику основних типів темпераменту та наголосив, що особливості темпераменту як динамічної сторони психіки є передумовою формування і розвитку тих основних властивостей особистості, які становлять характер людини.

Лектор ознайомив студентів із поняттям стресу, фазами його розвитку, видами та ознаками; виокремив чинники, які призводять до психологічних травм та неврозів.

Окремого розгляду під час лекції набули питання важливості профілактики стресу, корекції його наслідків та  сучасні підходи до психічного оздоровлення.

Проведене лекційне заняття було пізнавальним та корисним для студентів не лише з огляду формування навичок здоров’язбережувальної поведінки як умови ефективної майбутньої професійної діяльності, а ще й завдяки ознайомленню зі способами та прийомами психологічної самодопомоги в умовах викликів війни.

Колектив кафедри екології та біологічної освіти та здобувачі спеціальностей Екологія та Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) щиро дякують Олегу Анатолійович за змістову та пізнавальну лекцію!