Всесвітній день водно-болотних угідь 2023

Ця подія щорічно відзначається 2 лютого і покликана привернути увагу громадськості та урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання стійкого розвитку нашої планети.
⠀⠀⠀ ⠀2 лютого 1971 року Конвенція про водно-болотні угіддя була прийнята як міжнародний договір у Рамсарі, Іран. 30 серпня 2021 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію 75/317 про Всесвітній день водно-болотних угідь.
⠀⠀⠀ ⠀Всесвітній день водно-болотних угідь започатковано в 1997 році, коли Секретаріат Конвенції про водно-болотні угіддя почав інформувати широку громадськість про важливість охорони водно-болотних угідь. Серед людей розповсюджувалися плакати, інформаційні бюлетені, документи та інші інформаційні матеріали про збереження водно-болотних угідь.
⠀⠀⠀ ⠀Водно-болотні угіддя – це ділянки суші, які постійно або сезонно насичені або затоплені водою. Внутрішні водно-болотні угіддя включають болота, ставки, озера, болота, річки, заплави та болота. Прибережні водно-болотні угіддя включають солоні болота, естуарії, мангрові зарості, лагуни та навіть коралові рифи. Рибні ставки, рисові поля та солончаки – створені людиною водно-болотні угіддя.
⠀⠀⠀ ⠀Зміна клімату є однією з найактуальніших проблем, з якими стикається людство та наша планета. Водно-болотні угіддя та зміна клімату, тема святкування попередніх Всесвітніх днів водно-болотних угідь, привернули увагу до життєво важливої ролі водно-болотних угідь як природного рішення для боротьби зі зміною клімату.
⠀⠀⠀ ⠀Тема цьогорічного Всесвітнього дня водно-болотних угідь: «Настав час відновлення водно-болотних угідь». Тема підкреслює нагальність пріоритетності відновлення водно-болотних угідь.
⠀⠀⠀ ⠀На території України 50 водно-болотних угідь офіційно визнано Рамсарською конвенцією і ще близько 20 є перспективними для визнання Рамсарською конвенцією.