5 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цього дня 1972 року в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, наслідком якої стало створення Програми Організації об’єднаних націй з довкілля (ЮНЕП).

Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв’язку із забрудненням навколишнього середовища. «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами» – так було поставлене питання в цьому зверненні.

Охорона навколишнього природного середовища – система державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на збереження та розвиток природоохоронного руху і природних ресурсів.

Всесвітній день охорони навколишнього середовища є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

У цей день проводяться різноманітні заходи – вуличні мітинги, “зелені” концерти, конкурси творів і плакатів у дитячих таборах, кампанії з утилізації відходів, прибирання територій, інші природоохоронні акції тощо. Ми всі живемо на одній планеті, і забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Кожен для себе повинен знайти шляхи, для покращання навколишнього середовища. Можливо, хтось прибере сміття в своєму дворі, а дехто просто не залишить слідів свого перебування на природі. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів.

Тема 2023 року зосереджена на вирішенні питання забруднення пластиком у рамках кампанії #BeatPlasticPollution.

Світ затоплений пластиком. Щорічно виробляється понад 400 мільйонів тонн пластику, половина з яких призначена для одноразового використання. З них менше 10 відсотків переробляється. За оцінками, 19-23 мільйони тонн потрапляють в озера, річки та моря. Сьогодні пластик забиває наші звалища, вимивається в океан і згорає в токсичний дим, що робить його однією з найбільших загроз для планети.

Крім того, мікропластик, що утворюється із пластикових відходів, потрапляє в їжу, яку ми їмо, воду, яку ми п’ємо, і навіть повітря, яким ми дихаємо. Багато пластикових виробів містять небезпечні добавки, які можуть становити загрозу нашому здоров’ю.

Найбільше, що зараз потрібно, так це сплеск громадського та політичного тиску для збільшення та прискорення дій з боку урядів, компаній та інших зацікавлених сторін для вирішення цієї кризи. Це підкреслює важливість цього Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, який мобілізує дії з усіх куточків світу.
⠀⠀⠀

Всесвітній день навколишнього середовища 2023 року продемонструє, як країни, компанії та окремі люди вчаться використовувати матеріали більш екологічно, вселяючи надію, що одного дня забруднення пластиком піде в історію.

Всесвітній день навколишнього середовища у 2023 році проводиться Кот-д’Івуаром у партнерстві з Нідерландами.

Кот-д’Івуар демонструє лідерство в кампанії проти забруднення пластиком. З 2014 року він заборонив використання пластикових пакетів, підтримуючи перехід до багаторазової упаковки. Найбільше місто країни, Абіджан, також стало центром екологічно орієнтованих стартапів.|

Цього року Всесвітній день навколишнього середовища буде підтриманий урядом Нідерландів, які є однією з країн, які вживають амбітних заходів у рамках життєвого циклу пластику. Вона є учасником Глобального зобов’язання щодо нової економіки пластику та членом Глобального партнерства із забруднення пластиком і морського сміття.

«Не можна ігнорувати забруднення пластиком та його шкідливий вплив на здоров’я, економіку та довкілля. Потрібні термінові дії. У той же час нам потрібні справжні, ефективні та надійні рішення», – сказала Вівіанн Хейнен, міністр навколишнього середовища Нідерландів. «У рамках кількох політик, спрямованих на пластик, Нідерланди та європейське співтовариство в цілому повністю віддані скороченню виробництва та споживання одноразового пластику, який можна і потрібно замінити довговічними та стійкими альтернативами».

З використанням матеріалів:  https://www.worldenvironmentday.global/about/theme-host.

Необхідно жити в гармонії з природою шляхом трансформаційних змін у нашій політиці та виборі в напрямку більш чистого та екологічного способу життя!