22 ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ БЕЗ АВТОМОБІЛЯ

 22 вересня в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день без автомобілів.

Вперше День без автомобілів відзначили в 1998 році у Франції. Поступово популярність досягла глобального рівня і вже з 2002 року під егідою Єврокомісії, щорічно, з 16 по 22 вересня проходить Європейський тиждень мобільності (The European Mobility Week). Кульмінацією тижня є «День без автомобіля». За приблизними оцінками, в акції щороку беруть участь більше 100 мільйонів осіб у 1,5 тисячі міст світу.

Автотранспорт є вагомим джерелом забруднення довкілля. В даний час на частку автомобільного транспорту припадає більше половини усіх шкідливих викидів у навколишнє середовище, які є головним джерелом забруднення атмосфери, особливо у великих містах.

У середньому при пробігу 15 тис. км за рік кожен автомобіль спалює 2 т палива і близько 26–30 т повітря, у тому числі 4,5 т кисню, що в 50 разів більше потреб людини. При цьому автомобіль викидає в атмосферу: чадного газу – 700 кг/рік, діоксиду азоту – 40 кг/рік, незгорілих вуглеводнів – 230 кг/рік і твердих речовин – 2–5 кг/рік.

Усього налічується близько 200 шкідливих (забруднюючих) речовин, багато яких небезпечні для здоров’я людини. Також транспорт є джерелом шуму. Вважається, що у місті 60-80 % шуму створює рух транспортних засобів.

В Україні в цей день за ініціативою громадськості чи місцевих органів влади в окремих містах проводять акції «День без авто». Мета акції – переконати водіїв скористатися в цей день громадським транспортом, щоб знизити в місті рівень забруднення повітря. Адже дуже велика кількість машин – проблема не лише великих міст, це проблема вже досить давно є глобальною.

Саме з такою метою Управління екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міської ради створило листівки, які розповсюджували наші студенти-екологи на вулицях міста.

 Спільно із головою Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги Міроновою Наталією студенти підготували агітаційну промову щодо можливості збереження  чистоти повітря шляхом відмови від користування автотранспортом хоча б на одинь день!

Не будьте байдужими!
Долучайтесь до екологічних акцій!