Онлайн-тренінг «Прозора містобудівна документація – основа розвитку населеного пункту»

13 травня 2020 р. викладачі та студенти Кафедри екології та біологічної освіти ХНУ пройшли онлайн-тренінг «Прозора містобудівна документація – основа розвитку населеного пункту», що був організований Радою Реформ Хмельниччини (РРХ) (коаліція громадських організацій Хмельницької області). Співорганізатором заходу виступила і Кафедра екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету.

Проєкт «Прозора містобудівна документація міста Хмельницького» виконується громадською організацією «Жіночий Антикорупційний Рух» спільно з коаліцією громадських організацій Рада Реформ Хмельниччини та фінансується Посольством Франції в Україні.

Із вітальним словом до учасників виступили аташе з питань співробітництва Посольства Франції в Україні Шарль МАТЬЙО, завідувачка кафедри екології та біологічної освіти Наталія МІРОНОВА та керівниця проєкту Альона БЕРЕЗА.

На сьогодні ця тематика є надзвичайно важливою. Адже прозора містобудівна документація є базою для того щоб місто, або урбоекосистема, розвивалось гармонійно. Саме для забезпечення комфортного проживання мешканців, для того щоб всі компоненти урбоекосистеми доповнювали одне одного, питання екології не повинні бути другорядними під час затвердження містобудівної документації. На цьому наголосила завідувачка кафедри екології та біологічної освіти ХНУ Наталія МІРОНОВА під час вітального слова.

Під час онлайн-тренінгу Людмила КАЗІМІРОВА – доцент кафедри екології та біологічної освіти ХНУ у своїй доповіді пояснила учасникам значення урбоекосоціосистеми у глобальному світі.

Керівниця проєкту та співголова РРХ презентувала сам проєкт та наявні вже здобутки, а місцеві експерти, представники коаліції РРХ, Володимир ШВЕЦЬ та Людмила КАЗІМІРОВА доповіли про наявне містобудівне законодавство та практичний досвід долучення громадськості міста Хмельницького до процесів розгляду проєктів містобудівної документації.

Під час заходу також виступили:

 – експерт з містобудування Георгій МОГИЛЬНИЙ із темою щодо законодавчого регулювання НЕврахування громадських інтересів при забудові населених пунктів;

 – зав. кафедри екології, природничих та математичних наук КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» Олександр МУДРАК розповів про стратегічну екологічну оцінку проектів містобудівної документації;

– журналіст-розслідувач, координатор Центру громадського контролю «ДІЙ-Краматорськ» Андрій РОМАНЕНКО презентував практичний досвід щодо Доступу до генеральних планів населених пунктів в Україні на прикладі рідного міста Краматорськ;

– авторка 15-ти історикоархітектурних опорних планів на території України Ольга РУТКОВСЬКА розповіла про історико–архітектурний опорний план населеного пункту як виду містобудівної документації. та його екологічний аспект;

– завідувачка кафедри екології та біологічної освіти ХНУ Наталія МІРОНОВА представила практичний досвід проведення стратегічної екологічної оцінки проектів детальних планів міста Хмельницького.

В загальному учасники заходу резюмували про важливість обговорення піднятих під час онлайн-тренінгу питань навколо містобудівної документації як на регіональному та міжрегіональному рівнях, так і на рівні усієї держави.

Адже врахування екологічних аспектів під час планування та розвитку населених пунктів – надзвичайно важливе питання, яке має обов’язково розглядатись із залученням фахівців та експертів.

Підготовлено за матеріалами https://bit.ly/2WJi0Do.