Практичні заняття в “аудиторіях” під відкритим небом

25 травня 2021 р. відбувся масштабний захід – виїзд на навчальні практичні заняття понад 50 студентів спеціальностей «Екологія», «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» та викладачів кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету до Ярмолинецького лісництва ДП «Ярмолинецьке лісове господарство».

Студенти та викладачі отримали унікальну можливість провести практичні заняття на лоні природи, відвідати заповідне урочище «Березина», яке є значним осередком біоландшафтного різноманіття нашого краю.

На початку подорожі студенти відвідали лісовий заказник «Соколівщина», який був створений задля збереження частини лісового масиву з переважно грабовими насадженнями ще у 1998 р. і займає площу понад 200 га.

Працівники ДП «Ярмолинецьке лісове господарство», як запрошені професіонали-практики провели цікаві практичні заняття у заповідному урочищі «Березина».

Зокрема, головний лісничий підприємства Олег Куцкий провів практичну роботу «Особливості збалансованого управління територіями природно-заповідного фонду» для студентів-екологів другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Лісничий Ярмолинецького лісництва Анатолій Жилюк провів практичне заняття з дисципліни «Лісознавство з основами лісової таксації» для студентів-екологів.

Провідний інженер з охорони праці Сергій Шутяк та лісник Руслан Гуменний стали провідниками по головним стежкам лісництва на практичних заняттях з ботаніки, геоботаніки, зоології та професійно допомогли викладачам Казіміровій Л.П., Ільїнському С.В., Тарасенку М.О., Шевченку С.М. на практичних заняттях.

Окремо слід відмітити екосвідомість наших студентів! Вони не змогли пройти осторонь покинутих туристами пляшок, бляшанок та іншого сміття та організували прибирання «туристичного спадку».

Тішить небайдужість нашої молоді та усвідомлення того, що будь-які глобальні зміни починаються з елементарних повсякденних турбот, чистоти та поваги до природи.

Після цікавих, змістових, захоплюючих занять наші студенти мали час для спілкування та кращого знайомства один з одним, адже за такий довгий карантин усі скучили за живим спілкуванням!

Майстер-клас зі soft skills для усієї великої компанії студентів провів Сергій Валентинович Ільїнський, що неабияк посприяло дружньому, веселому настрою, жвавому спілкуванню та ближчому знайомству!

Спілкування під час дружнього обіду додало приємних вражень та відновлення сил!

Унікальний досвід отримали студенти третього курсу «Середня освіта (Біологія та здоров`я людини)» під час проведення практичного заняття з Матеюк О.П. з дисципліни «Основи здорового способу життя та особистої гігієни». Адже не так часто випадає нагода провести групову розминку та опанувати основи сучасних та стародавніх оздоровчих системи Сходу та Заходу у практиках укріплення здоров’я на природі!

Студенство та колектив кафедри екології та біологічної освіти висловлює щиру подяку працівникам лісництва ДП «Ярмолинецьке лісове господарство» за чудовий день та високопрофесійну допомогу в організації навчальних занять!

Окремо слова вдячності висловлюємо керівництву Хмельницького національного університету за надану можливість організувати заняття на виїзді. Адже, такі заняття – це нові знання, отримані безпосередньо на об’єктах вивчення, наочне пізнання, навички, які стануть у нагоді в обраній професії і житті, а також безліч щирих емоцій та позитивний заряд на навчання!

Більше фото та емоцій на сторінці кафедри у Facebook
https://www.facebook.com/groups/ecology.in.hnu/media