22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

Всесвітній день водних ресурсів (World Water Day) — міжнародний день ООН, запроваджений Генеральною Асамблеєю в 1993 році (резолюція № А/RES/47/193 «Проведення Міжнародного дня водних ресурсів»).

Резолюцією відзначено, що враховуючи важливість водних ресурсів у розвитку економічної діяльності і соціального благополуччя, яка не отримує широкого усвідомлення, 22 березня кожного року оголошується Міжнародним днем води, який починає відзначатися з 1993 року.

Резолюцією рекомендовано державам цього дня проводити заходи, присвячені підвищенню інформованості громадськості стосовно важливості збереження та освоєння водних ресурсів. Щороку, ці заходи здійснюються шляхом публікації і поширення агітаційної інформації, організації конференцій, круглих столів, семінарів і виставок.
Метою проведення заходів, присвячених цій даті, є привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

Основна мета проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:

  •  сприяти прийняттю відповідних заходів для рішення проблеми забезпечення населення питною водою;
  •  інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;
  •  залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації і приватний сектор.
  • У 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття. Розроблена спеціальна Програма дій на ХХІ століття, метою якої є забезпечення кожного жителя нашої планети чистою питною водою.

Цьогорічна (2022 р.) тематика Всесвітнього дня води: «Підземні води: зробити невидиме видимим».

Підземні води є життєво важливим ресурсом, який забезпечує майже половину всієї питної води у світі, близько 40 % води для зрошуваного землеробства і близько 1/3 води, необхідної для промисловості. Вони підтримують екосистеми, водність річок… Підземні води є важливою частиною процесу адаптації до зміни клімату і часто є рішенням для людей, які не мають доступу до безпечної води. Незважаючи на ці вражаючі факти та цифри, для більшості людей невидимі підземні води поза полем зору та уваги. Людська діяльність (включаючи зростання населення та економічне зростання) та мінливість клімату швидко збільшують тиск на ресурси підземних вод: у багатьох частинах світу повідомляють про серйозне виснаження та забруднення. Всесвітній день води, присвячений підземним водам, привернув би увагу до цього невидимого ресурсу (https://www.un-igrac.org/news/groundwater-making-invisible-visible-theme-world-water-day-2022).

Прості кроки, які може зробити кожен:

  • Вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті – берегти десятки літрів;
  •  Користуватися пральною чи посудомийною машинами при повному завантаженню;
  •  Не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, оскільки фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм;
  •  Віддавати перевагу душу замість ванної;
  •  Вимикати воду під час чищення зубів;
  •  Користуватися унітазом з двома режимами зливу;
  •  Не засмічувати водойми побутовими відходами;
  •  Не мити автомобілі на берегах річок та озер.

Джерело: http://ckovr.gov.ua